Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
CC: Compania care a reabilitat bl. Ștefan cel Mare, str. V. Alecsandri și C. Negruzzi a fost selectată ilegal

 Consiliul Concurenței (CC) a calificat drept ilegal rezultatul licitației organizate de Primăria Chișinău pentru selectarea companiei care să repare cele trei străzi din Pachetul I al proiectului de reconstrucție a drumurilor din capitală (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, bd. Constantin Negruzzi şi str. Vasile Alecsandri), finanțat de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI)

Decizia are la bază raportul de investigație asupra acestui caz, realizat de o Comisei de anchetă, creată de Consiliul Municipal Chișinău în anul 2014.

Potrivit acestui raport, Comisia de evaluare a desemnat câștigătoare a licitației compania „Delta ACM”, deși diferența dintre cel mai mic preț oferit în cadrul licitației și cel oferit de „Delta” este de 1 571 417 EUR. Argumentul membrilor Comisiei de a nu selecta una dintre companiile care au oferit prețuri mai mici (Ingstroyengineering Ltd și SK-13 Patstroy JSC, ambele din Bulgaria) ține de puctul „Experiență generală” a ofertanților, din Caietul de sarcini, la care agenții economici urmau să prezinte dovada experienței contractuale în calitate de contractant de management pentru ultimii 5 ani, până la termenul limită de depunere a ofertelor.

Comisia de evaluare a avut următoarea componență: Dorin Chirtoacă, primar al mun. Chișinău; Nistor Grozavu, viceprimar; Daniela Franțujan, șefă interimară a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație; Igor Gamrețki, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație; Veronica Herța, șefă a Direcției generale finanțe șiMarc Truchon, manager al proiectului „Suport pentru implementarea proiectului și supervizare”, Egis International (care ulterior și-a retras calitatea de membru).

Totuși, în urma investigației, s-a constatat că proiectele prezentate de „Delta ACM” la punctul „Experiență generală” nu se încadrau în condițiile expuse în Caietul de sarcini.

 

CC: Compania care a reabilitat bl. Ștefan cel Mare, str. V. Alecsandri și C. Negruzzi a fost selectată ilegal
Foto: CC: Compania care a reabilitat bl. Ștefan cel Mare, str. V. Alecsandri și C. Negruzzi a fost selectată ilegal

 

Totodată, în oferta prezentată, „Delta ACM” a declarat că nu va avea subcontractori în executarea contractului, totuși, ulterior, pe parcursul desfășurării lucrărilor, au fost subcontractate întreprinderi locale care au efectuat anumite genuri de lucrări, se menționează în decizia CC.

Membrii Consiliului de Concurență au constatat că membri Comisiei de evaluare au apreciat eronatoferta întreprinderii SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria), care a oferit un preț mai mic decât compania câștigătoare, pe motiv că nu a întrunit criteriile de selectare „Experiență specifică” prevăzute în Caietul de sarcini, asta deși SK-13 Patstroy JSC a prezentat cel puțin 4 proiecte integral și cu succes finalizate care se încadrau în parametri descriși.

 

Amintim că, proiectul prevede reconstrucția a 14,3 km de străzi principale și secundare din zona centrală a Chișinăului. Bugetul total al proiectului este de peste 30 de milioane de euro, bani acordați de BERD și BEI.

Citește și:
Expert, despre acțiunea de mâine a HoReCa: „Acest protest va fi primul de la începutul guvernării PSRM-ACUM. Posibil, este o primă rândunică, dacă situația va fi gestionată incorect”
 Expert, despre acțiunea de mâine a HoReCa: „Acest protest va fi primul de la începutul guvernării PSRM-ACUM. Posibil, este o primă rândunică, dacă situația va fi gestionată incorect”
Citește și:
PROTEST al unui local cunoscut din Capitală față de majorarea TVA în domeniul HoReCa. „Aceasta va tăia o jumătate din veniturile noastre lunare. Încercați să vă puneți în locul nostru”
 PROTEST al unui local cunoscut din Capitală față de majorarea TVA în domeniul HoReCa. „Aceasta va tăia o jumătate din veniturile noastre lunare.  Încercați să vă puneți în locul nostru”
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |