Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Creșterea comerțului exterior, în 2017, a fost influențată de evoluția pozitivă a sectorului agricol

 Evoluția comerțului exterior, pe parcursul anului 2017, a fost influențată de evoluția prețurilor mondiale la produsele alimentare și resursele energetice, de relansarea producției în unele sectoare industriale, precum și de evoluții pozitive în serviciile de transport, de situația economică din regiune și aprecierea valutei naționale. De asemenea, unul dintre factorii principali ce a influențat comerțul exterior a fost evoluția pozitivă a sectorului agricol în anii 2016-2017.

Valoarea mărfurilor exportate în ianuarie-decembrie 2017 a crescut cu 18,6%, sau cu 380,5 de milioane de dolari, față de aceeași perioadă din anul 2016. În opinia specialiștilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, această situație a fost condiționată de majorarea cererii externe, în condițiile în care creșterea economiei globale a fost peste așteptări. Din totalul mărfurilor exportate, 67,7% constituie mărfuri autohtone, iar restul – 32,3% reexport. Exporturile spre țările Uniunii Europene dețin o cotă de 65,9% din totalul de exporturi, iar cele spre țările CSI – 19,1%, restul constituie exporturi în alte țări, inclusiv Turcia – 4,3%, Elveția – 1,8%, China – 0,8% etc.

Anul trecut, cea mai mare influență asupra creșterii exportului au avut-o exportul de legume și fructe – creștere cu circa 46,1%, în comparație cu ianuarie-decembrie 2016. De asemenea, au înregistrat creșteri și exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora – cu 37,1%, semințe și fructe oleaginoase – cu 19,5%, îmbrăcăminte și accesorii – cu 14%, cereale și preparate pe bază de cereale – cu 15,2%, băuturi – cu 15,6%, produse medicinale și farmaceutice – cu 28,1%, alte echipamente de transport – creștere de 28,5 ori etc.

Valoarea mărfurilor importate pe parcursul anului 2017 s-a majorat cu 20,2% – circa 811 milioane de dolari, față de aceeași perioadă din anul 2016. Creșterea importurilor a fost condiționată de majorarea cererii interne, alimentată de creșterea reală a salariului, creșterea remitențelor de peste hotare, precum și de aprecierea monedei naționale. Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene dețin o cotă de 49,4% din totalul de importuri, iar cele din țările CSI – 25%, restul constituie importul din alte țări, inclusiv China – 10,5%, Turcia – 6,3%, Statele Unite ale Americii – 1,5% etc.

Pe parcursul anului 2017, cea mai mare influență asupra creșterii importului au avut-o importul de petrol, produse petroliere și produse înrudite – creștere cu circa 26,9%, energie electrică – de 224,8 ori, mașini și aparate electrice și părți ale acestora – cu 20,4%, vehicule rutiere – cu 24%, produse medicinale și farmaceutice – cu 18,8% etc.

 

 
 
 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |