Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Moldova şi Italia vor coopera în vederea protecţiei calităţii în sectorul vitivinicol

 Republica Moldova şi Italia vor coopera în vederea protecţiei calităţii în sectorul vitivinicol. În acest sens, astăzi, la Chişinău, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din ţara noastră şi Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor şi Protejarea Calităţii Produselor Agroalimentare din Italia.

În baza documentului, Oficiul Național al Viei și Vinului va beneficia de asistență din partea instituției italiene, iar primele activități de asistență prevăd inițierea a două proiecte în cadrul cărora va fi realizată expertiza legislației vitivinicole, va fi elaborată o nouă Strategie de dezvoltare a sectorului vitivinicol, precum și va avea loc un schimb de experiență în protejarea calității vinului și dezvoltarea unei concurențe loiale în industria vitivinicolă.

„Pe parcursul a cinci ani, Oficiul Național al Viei și Vinului și filiera vitivinicolă sunt încadrați în dezvoltarea produselor cu semne de calitate, indicații geografice, denumiri de origine. De aceea, un ajutor din partea țărilor care au înregistrat reușite în acest sens, cum este Italia, țara cu cele mai multe denumiri de origine, este foarte însemnat. Memorandumul se axează pe trei segmente. Primul prevede preluarea bunelor practici în ceea ce privește dezvoltarea și gestionarea sistemelor de asigurarea a calității. Al doilea moment constă în dezvoltarea a noi proiecte în cadrul UE în sensul profesionalizării sectorului vitivinicol pe temele ce țin de indicațiile geografice. Iar al treilea moment se referă la respectarea indicațiilor geografice și denumirilor de origine”, a menționat directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

„Sistema italiană este foarte eficientă în acest sector. Ne propunem, împreună cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, să găsim acea metodă prin care să îmbunătățim controlul în acest sector. Interesul nostru este ca vinul din Republica Moldova să fie din ce în ce mai calitativ, pentru că la nivel mondial este important să avem vin de calitate. Moldova are o istorie a vinului pe care o poate prezenta” a specificat directorul Inspectoratului Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia, Stefano Vaccari.

Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia este un organism de control al produselor agroalimentare din Europa ce deține 29 de birouri în regiunile din Italia şi șase laboratoare acreditate prin care asigură calitatea vinului, produs în Italia și combate contrafacerea acestuia prin controlul ex-oficiu. Prin activitățile sale, inspectoratul  supraveghează producția de calitate înregistrată și contribuie la dezvoltarea unei concurențe loiale între agenții economici.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |