Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Proiect de lege: Creanțele persoanelor fizice față de BEM, Unibank și Banca Socială, prioritare!

 Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu data de 05 februarie 2018, consultarea publică a proiectului Legii cu privire la onorarea prioritară a creanțelor persoanelor fizice față de băncile în proces de lichidare Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A.

Proiectul prevede soluționarea problemei ce ține de onorarea creanțelor persoanelor fizice, ale căror solduri nu au fost transferate la alte bănci dobânditoare în cadrul măsurilor premergătoare retragerii licențelor la băncile enumerate și au fost incluse în listele creanțelor înregistrate la Banca Națională a Moldovei.

Astfel, pentru a beneficia de onorarea prioritară a creanțelor, creditorii-persoane fizice urmează să se adreseze la sediile băncilor în proces de lichidare Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., prezentând actele de identitate. Băncile în proces de lichidare, în limita mijloacelor bănești disponibile, vor efectua transferuri nu mai rar decât o dată în lună către banca/băncile dobânditoare. Persoanele fizice vor putea ridica mijloacele bănești ce le aparțin de la banca/băncile dobânditoare.

De menționat că legea prevede un termen limită de 2 ani, în care persoanele fizice - creditori ai Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. se pot adresa la băncile respective pentru a iniția transferul la o altă bancă în conformitate cu proiectul de lege propus. Persoanele fizice care nu s-au adresat la băncile în proces de lichidare în decursul acestei perioade, vor pierde dreptul de plată prioritară, creanțele acestora urmând a fi onorate conform ordinii generale a claselor de creanțe.

Concomitent, proiectul de lege prevede că aceasta nu va fi aplicabilă creanțelor acționarilor – persoane fizice, creanțelor persoanelor fizice afiliate,  precum și creanțelor persoanelor fizice identificate ca fiind neconforme legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, excepție fiind creanțele persoanelor sus-menționate privind plata salariilor, remunerațiilor de autor, privind repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătății, ori prin deces, precum și plata pensiilor, a pensiilor de întreținere, burselor, indemnizațiilor sociale.

Proiectul de Lege este elaborat în scopul restabilirii unui tratament echitabil pentru toate persoanele fizice, creditori ai băncilor în proces de lichidare menționate.

Recomandările pe marginea proiectului de lege, supus avizării de către autoritățile și instituțiile publice interesate, pot fi expediate până la 05 martie 2018 pe adresa poștală: MD-2005, mun. Chişinău, bd. Grigore Vieru nr.1., Direcția rezoluție bancară. Concomitent, pot fi comunicate dlui Viorel Moraru la adresa electronică: viorel.moraru@bnm.md sau la numărul de telefon: 022 822 467.

Proiectul de Lege cu privire la onorarea prioritară a creanțelor persoanelor fizice față de băncile în proces de lichidare Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. nota de argumentare a proiectului sunt disponibile pe pagina web a Băncii Naţionale a Moldovei www.bnm.md și la sediul Băncii Naționale pe adresa: MD-2005, mun. Chişinău, bd. Grigore Vieru nr.1.

 

Bani.md amintește că, la 16.10.2015 au fost retrase licențele de desfășurare a activităților financiare și inițiată procedura de lichidare pentru următoarele bănci: Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. În acest context, a fost efectuat transferul mijloacelor persoanelor de la băncile menționate către alte bănci dobânditoare.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |