Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
R.Moldova a pierdut o poziție în clasamentul „Doing Business”. Care sunt cele mai mari impedimente pentru oamenii de afaceri

Republica Moldova a coborât o poziție, până pe locul 48 din 190 de țări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după ce în anul 2017 a fost plasată pe locul 44. Mediul de afaceri a fost apreciat cu un punctaj de 74,4, față de 73,54, în anul precedent, însă evoluția mai rapidă a altor țări, a diminuat locul ocupat, informează MOLDPRES cu referire la raportul "Doing Business 2020".

În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Slovacia, Belgia și Armenia și devansează ţări ca Belarus, Muntenegru, Croația. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 7), urmată de Lituania (11), Estonia (18), Letonia (19). După o evoluție impresionantă în ultimii doi ani, Kazahstan a urcat pe locul 25, în timp ce Federația Rusă a fost plasată cu patru poziții mai sus decât anul trecut, pe locul 38. Țările vecine, România este plasată pe locul 55, pierzând astfel zece poziții în doi ani, iar Ucraina ocupă poziția 64, față de 71 în raportul precedent.

Cea mai bună poziție (13) Republica Moldova o ocupă la capitolul „inițierea afacerii” și respectiv 22 în ceea ce privește ”înregistrarea proprietății”. Raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 33 la capitolul „plata taxelor” și 38 la „comerțul transfrontalier”. Cea mai proastă notă continuăm să o avem la capitolul ”eliberarea permiselor de construcție”, unde ne clasăm pe poziția 156.

Potrivit raportului „Doing Business 2020”, din zece indicatori, poziţia Moldovei s-a îmbunătăţit la cinci indicatori, la patru indicatori s-a înrăutăţit şi la un indicator a rămas neschimbată.

Republica Moldova a evoluat semnificativ, de pe poziția 172 pe 156, la categoria obţinerii autorizaţiilor de construcţie. Potrivit experţilor Băncii Mondiale, Republica Moldova a simplificat procedurile de eliberare a autorizaţiilor de construcţie, asigurând controlul calităţii din partea autorităţilor de supraveghere şi reducând timpul de deservire.

În domeniul executării contractelor, Republica Moldova a urcat de pe poziţia 69 pe 62, la plata impozitelor - de la 35 la 33, la recunoaşterea insolvenţei - de la 68 la 67 şi la înregistrarea întreprinderilor - de la 14 la 13.

Raportul anual ”Doing Business” al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv privind lansarea afacerii, obținerea unui credit, comerțul transfrontalier, plata impozitelor, precum și insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 11 domenii și include 190 țări.

Cel mai atractiv stat pentru a face afaceri, potrivit raportului Doing Business, rămâne al doilea an consecutiv Noua Zeelandă, după care urmează Singapore. Cea de-a treia țară cu cel mai potrivit climat pentru afaceri este Hong Kong. În clasament urmează țări precum Danemarca, Coreea, SUA, Georgia, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |