Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Corman: „Timofti nu mi-e președinte!”

Prudenți în declarațiile făcute în fața camerelor de luat vederi, mulți demnitari își deconspiră involuntar adevăratele gânduri și intenții pe rețelele de socializare, unde devin din ce în ce mai activi.  Ziarul NAȚIONAL a descoperit mai multe cazuri în care deputați, miniștri și diplomați moldoveni au acceptat pe Facebook să fie membri ai unor grupuri care promovează idei pe care aceștia le critică în public.

Ghimpu, Diacov și Corman nu-l recunosc pe Timofti
„Timofti este un impostor care a acceptat uzurparea puterii de stat în R. Moldova de către gruparea criminală numită AIE!”. Acesta este mesajul căruia i s-au aliniat mai mulți deputați din fosta alianță de guvernare care au aderat la grupul de pe Facebook „Timofti nu mi-e președinte!”.
Alături de deputații comuniști Oxana Domenti, Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco, Eduard Mușuc și Iurie Muntean, în lista membrilor acestui grup i-am regăsit și pe președintele Parlamentului, Igor Corman, liderul liberal Mihai Ghimpu, împreună cu colega sa de partid Corina Fusu, președintele fracțiunii parlamentare democrate Dumitru Diacov, deputații neafiliați Mihai Godea și Igor Dodon. Precizăm că toți aceștia au votat pentru alegerea lui Timofti în funcția de președinte de stat. Din grupul celor care nu-l recunosc drept președinte pe Timofti mai fac parte ministrul de Interne Dorin Recean, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, secretarul general al Guvernului Victor Bodiu, bașcanul UTA Găgăuzia Mihail Formuzal, dar și viceministrul Educației Loretta Handrabura. Nici liderul autoproclamat de la Tiraspol Evgheni Șevciuk nu-l consideră pe Timofti președinte al R. Moldova.
Gherman, favorită pentru Președinție
Cel puțin patru dintre demnitarii care „s-au deconspirat” pe Facebook, aderând la grupul neprietenilor lui Timofti, și-au dorit-o de fapt președintă pe actualul șef al diplomației moldovenești, Natalia Gherman. Loretta Handrabura, Corina Fusu, Valeriu Lazăr au acceptat invitația de a deveni membri ai grupului virtual „Natalia Gherman – președinta R. Moldova”. Aceștia, alături de președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase, fostul ministru al Tineretului și Sportului Octavian Țâcu, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Pavel Filip, ambasadorul R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, și chiar și fostul reprezentant special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, au consimțit cu un an în urmă că „anume Gherman este cea mai indicată candidată pentru funcția de președinte al țării”.
Lupu și-a dorit demisia
Paradoxurile nu se sfârșesc aici. De pe rețeaua de socializare am aflat că Marian Lupu a fost unul dintre promotorii inițiativei de demisie a sa din funcția de președinte al Parlamentului (!). Acesta se regăsește printre membrii unui grup de facebook-iști care au cerut „detronarea” lui Lupu. Din același grup mai face parte și șeful fracțiunii parlamentare PD, Dumitru Diacov. Numele acestuia se regăsește în grupul „Lupu – demisie!!!”, alături de cele ale deputaților comuniști Ina Șupac, Oxana Domenti, Mark Tkaciuk, Alexandr Petkov, Grigore Petrenco, Eduard Mușuc, Iurie Muntean.
Au „cerut” capul lui Lupu și deputații liberal-democrați Maria Ciobanu și Chiril Lucinschi, liberala Corina Fusu, neafiliații Mihai Godea și Sergiu Sârbu, dar și președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Nu lipsesc din acest grup nici Evgheni Șevciuk cu Nina Ștanski, alături de finul vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc, Dorin Damir.
„Diversioniști” din neatenție?
Din neatenție, un deputat liberal-democrat (Veaceslav Ioniță) și viceministrul Educației Loretta Handrabura au consimțit să-și pună umărul la schimbarea conducerii statului. Pe cei doi i-am regăsit printre membrii grupului „Пора менять власть!” („E timpul să schimbăm guvernarea” – n.r.), care și-au pus drept scop să posteze informații, păreri, fotografii și materiale video care demonstrează că acțiunile actualei guvernări sunt îndreptate împotriva poporului. Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Ioniță s-a declarat surprins să afle că face parte dintr-un asemenea grup. „Nu am aderat la un astfel de grup. Cred că am fost invitat și am devenit automat membru al grupului. Zilnic sunt nevoit să ies din zeci de astfel de grupuri dubioase. Bine că m-ați sesizat să ies și din acesta”, ne-a declarat Ioniță.
Tot din neatenție, probabil, a devenit membră a unui grup de persoane care intenționează să demoleze monumentele sovietice și deputatul comunist Oxana Domenti.
Grupul intitulat „Un cocoş pentru capul lui Lenin” își propune acumularea de fonduri pentru acoperirea amenzilor administrative (până la 800 de lei per monument), eventuale plăți pentru servicii juridice și un cocoș pentru cei ce manifestă interes pentru înlăturarea monumentelor sovietice. Din același grup face parte și liderul PL, Mihai Ghimpu.
Comuniștii susțin federalizarea R. Moldova
Deși în Parlament se bat cu pumnul în piept că nu vor permite federalizarea R. Moldova, pe Facebook mai mulți deputați comuniști susțin această idee.
Alături de autointitulații președinte și ministru de externe ai Transnistriei, Evgheni Șevciuk și Nina Ștanski, deputații de la Chișinău Ina Șupac, Oxana Domenti, Iurie Muntean, Mark Tkaciuk, Alexandr Petkov, foștii comuniști Ion Ceban și Victor Stepaniuc, dar și actualul președinte al Parlamentului Igor Corman optează pentru crearea Federației R. Moldova formată din cinci republici: Republica Moldova de Est, Republica Moldova de Vest, Republica Moldovenească Transnistreană, Republica Găgăuză, Republica Bucovina și regiunea autonomă Basarabia. Limbile oficiale ale noului stat ar trebui să fie moldovenească și rusă, iar capitală – or. Chișinău.
Șevciuk nu vrea război
Chiar dacă pregătește provocare după provocare la adresa Chișinăului, Șevciuk lasă să se înțeleagă că nu își dorește un nou război pe Nistru. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol este membrul unui grup nou-format pe Facebook al persoanelor care se declară împotriva unui conflict armat pe Nistru. Din același grup mai fac parte ministrul Justiției Oleg Efrim, dar și deputații comuniști Ina Șupac, Oxana Domenti, Mark Tkaciuk, Alexandr Petkov, Eduard Mușuc, Iurie Muntean, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Oleg Garizan și Constantin Starîș.
Gurin și Marinuță își caută joburi
La nici o lună de la alegerea sa în funcția de președinte al Parlamentului, Igor Corman își caută deja un job. Oficialul a aderat acum o săptămână pe rețeaua de socializare Facebook la un grup al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în R. Moldova, „Jobs in Moldova”.
Corman însă nu este singurul demnitar, membru al grupului. Interesați de „noi oportunități de angajare” sunt și deputatul liberal Valeriu Munteanu, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu, colegul său socialist Ion Ceban, dar și ambasadorul R. Moldova în Franța, Oleg Serebrian. În perioada în care comuniștii puneau în Parlament problema demiterii ministrului Apărării Vitalie Marinuță, și acesta a aderat la grupul internauților care își caută un loc de muncă. În același grup îl găsim și pe procurorul general Corneliu Gurin, pe senatorul român Viorel Badea și chiar pe așa-zisul ministru de externe al Transnistriei Nina Ștanski. Membrii grupului „Jobs in Moldova” își propun să facă schimb de anunțuri, recomandări și alte informații utile pentru angajarea la serviciu.
 
Comentarii
gicu
13.07.2013 13:32
IN grupurile de pe facebook te pot include prietenii si daca nu ai observat ca te-au adaugat si nu te-ai scos atunci ramii a fi membru. Cred ca anume asa si a fost.
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |