Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Un consilier al lui Nicolae Timofti, mai mulţi judecători, dar şi primari - verificaţi de CNI

Consilierul şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, va fi verificat de către Comisia Naţională de Integritate, anunţă Politik.md. Acesta este bănuit că ar fi încălcat legea la capitolul declararea veniturilor şi proprietăţilor.
Tot la capitolul nedeclararea tuturor averilor vor fi verificaţi şi: Valeriu Chițan, membru al Curții de Conturi; Ana Panov, judecător al Curții de Apel Chișinău; Ghenadie Comerzan, vicepreședinte al Judecătoriei Briceni; Petru Moraru, judecător al Curții Supreme de Justiție; Ion Cotea, judecător al Judecătoriei Cahul; Nelia Podlisnic, vicepreședinte al Judecătoriei Drochia; Veaceslav Balan, director ÎM „Piața centrală”; Elena Țaulean, director al Liceului Teoretic „Toader Bubuiog”.
O atenţie deosebită, CNI i-a acordat membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Ţurcanu, care este bănuit de nedeclararea întregii averi, precum şi va fi verificat sub aspectul unei eventuale incompatibilități de funcţii.
În cadrul şedinţei de astăzi, membrii Comisiei au identificat două cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarii a două localități. Este vorba despre primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros și primarul satului Catranîc, raionul Fălești, Mihail Popovici. În ambele cazuri, conflictul de interese s-a manifestat în raport cu soțiile lor.
În prima situație, conflictul nedeclarat în modul și termenul stabilit de lege este exprimat prin semnarea, de către primar, a contractului de locațiune a unui automobil, precum și a documentelor contabile de executare a acestui contract cu o societate comercială al cărei administrator este soția sa.
În a doua situație, încălcarea a constat în nedeclararea conflictului de interese manifestat prin semnarea actelor contabile de executare a contractului de achiziționare, pentru primărie, a biroticii și a tehnicii de calcul în valoare de peste 170 mii lei, contract încheiat cu administratorul firmei, al cărei fondator cu cota-parte de 100% este soția sa. Totodată, primarul satului Ungheni trebuia să informeze în cel mult 3 zile Comisia Națională de Integritate despre faptul că soția sa, în calitatea de fondator al firmei-beneficiar, a primit de la primărie mijloacele bănești menționate.
Actele de constatare emise în privința primarilor, vor fi transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 3132 Cod Contravențional privind nedeclararea conflictului de interese. De specificat, că actele respective sunt pasibile contestării în instanța de contencios administrativ.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |