Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Filmul moldovenesc Arrivederci a fost aplaudat de parlamentarii europeni

Parlamentarii europeni au vizionat filmul regizorului moldovean Valeriu Jereghi luni, 26 ianuarie. Proiecţia a avut loc în sala Parlamentului European (PE). „Filmul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă”, a declarat regizorul Valeriu Jeregh.

Regizorul şi tematica filmului au fost prezentate europarlamentarilor de către Marianne Mikko, copreşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană – R. Moldova.

În mesajul de salut adresat parlamentarilor Valeriu Jereghi şi-a exprimat mulţumirea pentru ocazia oferită, apreciind evenimentul de la Parlamentul European ca fiind „mai important decât participarea la festivalurile internaţionale”.

Regizorul a subliniat dramatismul unui film care nu face decât să transpună în sunete şi culori o tragedie adevărată.

„Noi, echipa de filmare, am încercat să redăm în noul nostru film „Arrivederci” drama prin care trec doi copii abandonaţi de mama lor, plecată la muncă peste hotare şi, anterior, de tatăl lor, care a părăsit familia. E vorba de doi copii adevăraţi, de 5 şi, respectiv, 7 ani care locuiesc singuri, supravieţuiesc sărăciei, se susţin unul pe altul şi visează să crească mari şi să ajungă în Italia, unde se află mama lor”.

Valeriu Jereghi şi-a exprimat încrederea că subiectul filmului va găsi un ecou puternic datorită faptului că „drame similare se produc şi în alte ţări din Europa, care se confruntă cu exodul cetăţenilor. În acest fel, filmul „Arrivederci” poate fi pe înţelesul mai multor popoare, care se vor întreba, exact ca şi moldovenii – „ce s-a întâmplat cu sufletele noastre, de ce ne-am răcit atât de mult unul faţă de altul, de ce nu mai putem oferi căldură propriilor copii?”

Regizorul a amintit că pe lângă drama copiilor abandonaţi, în film este abordată şi o altă dramă – abandonul temporar sau chiar permanent al bărbaţilor de către soţiile lor, care îşi crează alte familii în străinătate.

În finalul alocuţiunii Valeriu Jereghi a propus crearea unor mecanisme internaţionale pentru prevenirea şi combaterea efectelor catastrofale ale migraţiei.

«Este pentru prima oară în istoria Parlamentului European când realizatorii unui film artistic sunt invitaţi pentru o proiecţie şi discuţie în această instituţie», - declarat anterior regizorul Valeriu Jereghi.

Vizita echipei de creaţie la Parlamentul European este prima etapă dintr-un turneu european care prevede proiectarea filmului în Bruxelles, Paris, Madrid, Lisabona şi Roma, inclusiv pentru numeroşii moldoveni, aflaţi acolo. La întoarcere, urmează să aibă loc proiecţii ale filmului în mai multe oraşe din R. Moldova.

Filmul a fost realizat la PRIM-PLAN STUDIO de către regizorul şi operatorul Valeriu Jereghi şi echipa sa din care mai fac parte: Andrei Mudrea (scenografie), care s-a produs şi în calitate de actor, Andrei Băluţă (montaj), Mihai Dănilă (director de film), Oleg Grinko (asistent de regie) şi Olga Pudnev (fotografie artistică). În rolurile principale au evoluat copiii Ion şi Mihaela Babenco.

"Arrivederci" a obţinut Marele Premiu al Forumului Euroasiatic de la Moscova, în noiembrie anul trecut.

 

   

 
Comentarii
ARRIVEDERCI
28.03.2009 16:42
La Roma, Venetia, Torino a fost aplaudat din plin, lacrime, si SPERANZA!!!! http://arrivedercimamma.blogspot.com/
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |