Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
ONG: În platformele electorale ale partidelor sunt ușor ignorați tinerii și femeile

Reprezentanții Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte afirmă că partidele politice ignoră ușor problemele tinerilor și cele ale femeilor în platformele lor electorale. În urma unei analize a platformelor electorale ale formațiunilor implicate în cursa parlamentară, tinerii au constatat că partidele nu au politici publice realiste, care să țină cont de problemele celor sus-menționați, anunță Politik.md.
Directorul executiv al organizației Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a declarat că majoritatea concurenților electorali vin cu aceleași soluții pentru susținerea tinerelor familii, precum creșterea îndemnizațiilor la nașterea primului copil. „Această soluție propusă este cea mai proastă inițiativă, care nu contribuie semnificativ la soluționarea problemei. Noi nu avem politici publice, prin care mamele ar fi incurajate să revină pe piața muncii. Și doar 2-3 partide au menționat despre crearea creșelor în platformele lor electorale”, a menționat Alexei Buzu.
Tânărul afirmă că o altă problemă ține de sistemul de pensionare, care riscă să ajungă falimentar până în 2019, când cifra contribuabililor va fi egală cu cea a beneficiarilor de pensii. „Pensionarii sunt partea electoratului, care participă cel mai activ la vot. Iar partidele se lansează în tot fel de promisiuni electorale însă nimeni nu explică cât de dureroasă ar fi o reformă în acest domeniu”, a mai adăugat Buzu.
De asemenea, cercetătoarea din cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Victoria Apostol, susține că femeile fac parte din categoria cea mai vulnerabilă, iar pentru acestea ar trebui prevăzute politici concrete, care să le proteje interesele. „Simplele afirmații ale partidelor - că vor crea programe pentru femei - nu spune absolut nimic. Dacă bunăstarea unei femei este îmbunătățită, aceasta se reflectă direct și asupra bunăstării copiilor ei”, a specificat Victoria Apostol.
Nici la capitolul tineret, candidații electorali nu vin cu elemente de politici publice care ar susține acest domeniu. Secretarul General al Consiliului Național al Tineretului din R.Moldova Alex Petrov a afirmat că, majoritatea partidelor politice nu menționează domeniul de tineret ca fiind prioritar.  „Tinerii nu sunt priviţi ca un sector autonom, care are nevoi şi probleme specifice. Anumiți concurenți electorali au preluat din obiectivele de tineret din platformele electorale din anul 2010. În ceea ce privește cota de participare a tinerilor in parlament, doar un concurent electoral prevede o participare a acestora în proporție de 40 la sută”, a menționat Alex Petrov.

De asemenea, secretarul CNTM a menţionat că, partidele cel mai mult promovează tinerii în procesul decizional din cadrul partidului, însă nu și în cadrul structurilor administraţiei locale. 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |