Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Profesorul Ion Iovcev amendat pentru refuzul de-a se supune regimului rusofon din Transnistria

Octavian Bâlea
Foto: Octavian Bâlea
Autorităţile separatiste de la Tiraspol l-au amendat cu 3.000 de lei moldoveneşti pe profesorul Ion Iovcev, aceasta fiind "sentinţa" în cazul mascaradei de proces la care a fost supus directorul Liceului "Lucian Blaga", sancţionat astfel pentru că a refuzat să predea actele instituţiei pe mâna regimului transnistrean.
Nu-i deloc puţin spus mascaradă, în cazul acestui proces, dacă ne gândim că totul s-a redus la numai două termene de aşa-zisă judecată. Primul a fost pe nepusă masă, în data de 27 februarie, când dascălul primeşte citaţia de dimineaţă, pentru a se prezenta la tribunalul din Tiraspol în aceeaşi zi, după-amiaza. Evident, nici n-a apucat să-şi cheme avocatul pentru a-l asista. Al doilea termen e fixat pe 7 martie. De data asta, avocatul ştia că trebuie să vină, dar pe drum e oprit de miliţia nistreană, doar ca să nu se prezinte la ora stabilită a procesului. Ajungând la uşa tribunalului, profesorul Iovcev nu e lăsat să intre, fiind anunţat că judecata se va desfăşura în lipsa lui. Şi că va primi sentinţa prin poştă. Ceea ce s-a şi întâmplat, cea mai proaspătă ştire în acest caz fiind aceea că directorul Liceului "Lucian Blaga" a fost amendat cu 3.000 de lei moldoveneşti.
Sesizarea organizaţiilor internaţionale
Dascălul e decis să conteste această sentinţă. Am vrut să ştiu ce şanse are în a-şi găsi dreptatea. Pentru aceasta, am vorbit cu Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei "Promo Lex" din Chişinău, organizaţie care militează pentru drepturile omului în Republica Moldova. Interlocutorul spune din capul locului că recursul, dacă va fi făcut la o instanţă din zona separatistă, are un rezultat previzibil. Adică în niciun caz soluţia nu va fi de partea profesorului. Marea problemă, arată specialistul organizaţiei, este lipsa oricărui control al Chişinăului asupra regiunii din stânga Nistrului. Asta s-a dovedit, de-a lungul anilor, în multe alte cazuri în care oamenii din aşa-zisa republică nistreană au fost victimele unor abuzuri, în timp ce instituţiile Republicii Moldova şi-au dovedit ineficienţa în apărarea drepturilor şi libertăţilor acelor persoane. "Domnul profesor Ion Iovcev va trebui să epuizeze toate căile naţionale", se referă Ion Manole la ce are de făcut, de acum încolo, directorul Liceului "Lucian Blaga". Asta înseamnă, între altele, nu numai să meargă pe calea juridică, la instanţele moldoveneşti, dar şi de a cere protecţie din partea Chişinăului, inclusiv sancţionarea aşa-ziselor autorităţi din Tiraspol, vinovate pentru presiunile exercitate asupra acestui dascăl. Cea din urmă fază e de-a se adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Un alt aspect important, subliniat de Ion Manole, e ca organizaţiile internaţionale trebuie să fie sesizate despre situaţia profesorului Ion Iovcev, din acest punct de vedere "Promo Lex" având de gând să se implice. "Cazul acesta este pe masa juriştilor nostri", conchide interlocutorul de la Chişinău.
"Vinovaţi" pentru că sunt români
Calvarul prin care trece profesorul Ion Iovcev pare a nu se mai termina, încă din noiembrie 2013 acest om devenind o ţintă pentru regimul separatist de la Tiraspol. Controalele procuraturii nistrene asupra Liceului "Lucian Blaga" s-au ţinut lanţ. Conturile bancare ale şcolii au fost la un moment dat blocate, tot ca o sancţiune pentru faptul că şcoala n-a predat actele contabile în mâna separatiştilor. Nu de puţine ori dascălul a spus că unica vină a cadrelor didactice şi elevilor acestui liceu e aceea că sunt români şi că vor să înveţe în limba română. Totul a culminat în ziua de 5 februarie 2014, când Ion Iovcev şi contabila şcolii au fost reţinuţi, timp de câteva ore, de miliţia nistreană, aproape de "graniţă", în satul Parcani, separatiştii confiscând atunci peste 100.000 de lei moldoveneşti, bani pentru salariile dascălilor liceului românesc din Tiraspol, dar şi ştampila şcolii. Nici până în ziua de azi acele bunuri nu au fost returnate. Separatiştii pun presiune pe dascălii acestui liceu să se înscrie la fiscul nistrean, pentru a plăti impozit pe venit. Refuzul profesorilor e întemeiat pe faptul că ei plătesc deja impozit la fiscul din Chişinău, Liceul "Lucian Blaga" fiind în administrarea Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Iată motivul pentru care banii de salarii sunt aduşi peste aşa-zisa graniţă, între Moldova şi Transnistria, tocmai pentru a nu trece prin conturile băncilor controlate de regimul nistrean.
Explicaţii pentru neachitarea taxelor locale
Aşa-zisa procuratură din Tiraspol a declanşat o anchetă împotriva lui Ion Iovcev, învinuit de "încălcare administrativă de lege", fiind trimis în judecată. Altfel spus, acest om refuză să se supună unui regim, cel al Transnistriei, nerecunoscut de niciun stat din lume. Dascălul spune că amenda pe care a primit-o acum e doar un episod dintr-un şir mai lung de presiuni la care se aşteaptă în continuare. "Aceasta nu înseamnă că mâine nu pot veni să ceară din nou documentele financiare ale liceului. Şi atunci pedeapsa creşte cu mult. Vor continua la nesfârşit", sumbre sunt previziunile profesorului. Dincolo de toate astea, Liceul "Lucian Blaga" are de suferit. Confiscarea ştampilei face ca şcoala să nu-şi poată achita facturile la utilităţi. Nu se pot face ordine de plată. Sigur, o nouă ştampilă se poate obţine uşor, dar capcana-i alta, arată profesorul. Riscul este ca noua ştampilă să ducă la subordonarea acestei şcoli faţă de regimul nistrean. Trebuie să faci demersuri către "autorităţile" separatiste pentru a intra în posesia noii ştampile. Cert este că profesorul Iovcev a fost chemat ieri la administraţia oraşului Tiraspol, să dea explicaţii, anume de ce şcoala pe care o conduce are întârzieri la achitarea taxelor locale. De parcă nu s-ar cunoaşte răspunsul. Este doar un exemplu, dintre multe altele, în ceea ce priveşte bătaia de joc a regimului rusofon faţă românii din Transnistria. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Imagini VIDEO cu avionul care a luat foc pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |