Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Transnistria declanşează procesul împotriva directorului Liceului românesc Lucian Blaga din Tiraspol

de Octavian Bâlea
Foto: de Octavian Bâlea
Ancheta aşa-zisei procuraturi a regimului separatist de la Tiraspol s-a încheiat în cazul profesorului Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga". Dascălul a fost trimis în judecată sub învinuirea de "încălcare administrativă de lege" şi riscă o amendă care ar putea cumula până la 500 de salarii.
Având în vedere atitudinea demnă a profesorului Iovcev, care a solicitat translator pentru limba rusă la ancheta procuraturii, dumnealui susţinând că nu vorbeşte decât în limba română în faţa acuzatorilor săi, putem remarca un fapt, anume că decizia de trimitere în judecată i-a fost înmânată în două exemplare, şi în rusă, dar şi în română. E adevărat că textul în limba română, aşa cum remarcă dascălul, e plin de greşeli gramaticale. Dar iată ce scrie în acest document - "hotărâre de intentare a dosarului de încălcare administrativă de lege", dată de regimul separatist în baza unei legi, numărul 174, din codul administraţiei, nerecunoscută de nimeni, din stânga Nistrului. Un alt amănunt important este că dosarul lui Ion Iovcev cuprinde tot şirul de "controale" pe care separatiştii le-au început asupra Liceului "Lucian Blaga" din 5 noiembrie 2013, continuate în decembrie anul trecut, dar şi în ianuarie şi februarie 2014. A fost o întreagă perioadă în care procurorii veneau la şcoală şi solicitau documentele financiare, fără însă a le obţine, pentru că directorul liceului s-a opus. De asta e acum învinuit Ion Iovcev, pentru opoziţia sa faţă de instituţiile "statului" nistrean. "Sunt învinuit pentru că nu le-am pus la dispoziţie documentele financiare, inspectoratului fiscal Tiraspol, precum şi inspecţiei muncii şi procurorilor care m-au interogat în biroul meu", spune profesorul Iovcev.
Amenda maximă - 500 de salarii
Aşadar, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului din Tiraspol. Profesorul i-a întrebat pe anchetatori ce presupune învinuirea, în privinţa consecinţelor, la care i s-a răspuns că amenda poate ajunge până la 500 de salarii, calculul fiind la nivelul minim al unui salariu. O jurnalistă de la Chişinău m-a ajutat cu nişte calcule, să văd cât ar însemna 500 de salarii minime. Având în vedere că Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, iar dascălii de aici sunt plătiţi în lei moldoveneşti, amenda va fi calculată, mai mult ca sigur, în lei moldoveneşti, puţin probabil în rubla transnistreană, "oficială" în Transnistria. Dacă ar fi să ne gândim la 500 de salarii minime, în lei moldoveneşti, transformate însă în valoarea monedei unice europene, ar rezulta un total de 37.500 de euro.
"Cer să se termine cu presiunile asupra mea şi a liceului"
Vă prezentăm însă şi răspunsul oficial pe care profesorul Iovcev l-a scris pe hârtia care reprezenta documentul inculpării sale. Trebuia să semneze, ca să ia la cunoştinţă de faptul că a devenit "învinuit". Iată ce a scris - "eu, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga, am făcut cunoştinţă cu hotărârea procurorului. Nu sunt de acord, deoarece sunt managerul unei instituţii ce se supune Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova. Socot că tot ce se petrece cu mine, cu aşa-numitul control al Liceului Lucian Blaga, este o comandă politică. De aceia, eu, în numele colectivului de profesori, elevi şi părinţi cer să fie create condiţii normale de activitate a liceului şi să se termine cu presiunile asupra mea, asupra contabilului, asupra colectivului de profesori". De-acum încolo, aşteptăm procesul pseudo-statului Transnistria împotriva lui Ion Iovcev, directorul liceului românesc "Lucian Blaga" din Tiraspol.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |